Joomla is een vrij, opensource-content management systeem (CSM). Derhalve zijn de kosten voor een website erg laag.

 Algemeen

joomla logo xlJoomla! is een vrij, opensource-contentmanagementsysteem. Joomla! is geschreven in PHP en werkt met een MySQL of (sinds versie 2.5) MS SQL-database. Joomla! heeft functies als het cachen van pagina's, RSS-feeds, printversies van pagina's, nieuwsflitsen, blogs, fora, opiniepeilingen, kalender, zoeken en taalinternationalisatie.

De naam is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelteam en de gemeenschap met het project te benadrukken. Joomla! is vrijgegeven onder de GNU General Public License.

Het Joomla!-pakket bestaat uit veel verschillende onderdelen, die zo veel mogelijk modulair gebouwd zijn. Dit om het maken van extensies makkelijk te maken. Een overzicht van beschikbare extensies is verkrijgbaar op de Joomla Extensions Directory.

Het verschil met Wordpress

Joomla is een echt CMS, Wordpress niet. Een groot voordeel van Joomla is dat veel vaak gevraagde functionaliteiten al standaard aanwezig zijn. Denk aan zaken als meertaligheid en het toekennen van rechten aan gebruikersgroepen. Simpel gezegd: Joomla kan alles wat Wordpress kan, maar Wordpress kan zeker niet alles wat Joomla kan. Met Joomla kun je complexe websites bouwen, met Wordpress niet. Door het toevoegen van componenten kunnen grote applicaties zoals webshops, forums, backup programma's, formulieren, gastenboeken en foto albums worden toegevoegd. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al gemaakt voor Joomla. Verder worden Joomla websites minder vaak gehackt dan Wordpress websites.

Joomla Downloaden? Dat kan geheel gratis via deze LINK.